Odpowiednia dieta

0 Comments
zdrowo jeść fjf

Tradycyjna polska kuchnia nie sprzyja niestety walce z wysokim poziomem cholesterolu. Jemy tłusto, nieregularnie i obficie, czego organizm zdecydowanie nie lubi. Przyjmujemy za dużo produktów pochodzenia zwierzęcego, a za mało np. tłuszczy roślinnych, a to niestety podnosi poziom „złego” cholesterolu i jest dużym obciążeniem dla wątroby oraz żołądka. Osoby, które chciałyby go obniżyć, powinny zacząć zmieniać swoje nawyki żywieniowe i przejść na dietę niskocholesterolową.

W pierwszej kolejności trzeba znacznie ograniczyć spożywanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego na rzecz roślinnych gotowanych na parze. Masło będziemy więc zastępowali margaryną, smalec oliwą z oliwek, a tłustą golonkę rybami, których mięso jest chude i bogate w kwasy OMEGA-3 oraz OMEGA-6. Na śniadanie, zamiast opasłych kiełbas lub jajecznicy na boczku, zjadamy lekkostrawne wędliny gotowane w parowarze, np. drobiowe szyneczki z indyka bądź kurczaka.

Zaleca się także całkowitą rezygnację ze słodyczy i dań smażonych. Można natomiast pozwolić sobie na regularne spożywanie czerwonego wina do posiłku, np. lampka do obiadu. Pomaga ono obniżać poziom „złego” cholesterolu, ale pod warunkiem, że pijemy go w małych ilościach. Spożywanie alkoholu w nadmiarze, upośledza funkcje wątroby, która przecież odpowiada za syntezę większej części cholesterolu pochodzenia endogennego, a także podwyższa poziom trójglicerydów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *